Tips

Til deg som er alene med barnet

Alenepappa kopi 2

Det er mange som er alenemamma eller alenepappa. Noen velger selv å være alene, mens andre blir alene av andre grunner. Hvordan du som er alene med barn tenker om ditt sosiale liv, vil påvirke barnets utvikling og måten han eller hun møter verden på.

Med små barn vil det komme krevende situasjoner som gjør at du kan trenge avlasting, støtte og hjelp. Derfor er det viktig og smart å slippe andre mennesker til. Det kan være gode venner, familie eller foreldre i samme situasjon som deg selv. Det finnes også egne lokallag i Aleneforeldreforeningen der voksne og barn kan møtes. Det viktigste er at du er sammen med folk du liker og har tillitt til.

For at barnet skal utvikle seg best mulig trenger det å være sammen med flere enn bare mammaen eller pappaen sin. Barnet trenger å se deg i samspill med andre for selv å lære samspill. Et gammelt afrikansk ordtak sier at det trengs en hel landsby for å oppdra et barn. Det er nok litt overdrevet, men det er noe sant i det. Et godt felleskap med andre vil styrke båndet mellom deg og barnet – og mellom barnet og andre.


Besteforeldre, dine egne søsken og annen familie kan være en ressurs for barnet og en viktig avlastning for deg. Kontakten med familie kan være med på å gi barnet verdifulle relasjoner og gode opplevelser.

De aller fleste mennesker er såkalte sosiale vesener og trives sammen med andre. Noen mener også at en av faktorene for å ha det godt i livet er at man er i gode relasjoner, eller at klarer å skaffe seg venner og beholde dem.

Din måte å være sammen med andre mennesker vil bety mye for ditt barns utvikling. Er du en del av et trygt og godt felleskap vil det styrke barnet ditt og deg selv. Husk - du er den aller viktigste personen for barnet ditt. Gjennom deg lærer barnet hva det vil si å være i gode relasjoner og også noe om hvordan man skal behandle andre mennesker. Du er rett og slett barnets sosiale læremester. Det lille barnet som skal komme eller har kommet skal etter hvert lære seg å bli sosial, det skal lære seg hvordan man er og oppfører seg sammen med andre mennesker.

Vi kan faktisk trene på hva vi velger å gi oppmerksomhet i livet. Dersom du er alene med et barn er det ekstra viktig at du vet at det å være sammen med andre og barnet ditt er veldig godt for barnets utvikling

Mange rundt deg vil sikkert bidra som støttespiller både for deg og for barnet ditt. Skaffer du deg et godt nettverk, kan det være lettere å be om hjelp når du trenger det. Når den lille babyen krever deg hver dag, kan det være godt å ha noen å spørre om avlastning sånn at du for eksempel får tatt deg en lur eller en pause. Når barnet blir litt eldre, kan det være godt å få litt voksentid for å lade batteriene, få andre impulser og opplevelser.

For å få til dette er det ekstra viktig at barnet ditt er trygg på eventuelle barnevakter. Blir du kjent med noen som har barn på samme alder kan det gi barnet ditt en lekekamerat. Kanskje kan dere også være barnevakt for hverandre, slik at du innimellom får en frikveld for deg selv. En løpetur, en kafétur eller noen timer alene hjemme, kan gjøre godt i en travel hverdag.

Mange helsestasjoner tilbyr samtalegrupper spesielt rettet mot aleneforeldre. Der kan du også komme i kontakt med andre i nærheten som er i samme situasjon som deg. Noen helsestasjoner har også andre tilbud som kan være nyttige – for eksempel byttegrupper for klær og utstyr, og grupper for ulike inne- og uteaktiviteter.

Det kan være til stor hjelp å ha regelmessig kontakt med helsestasjonen. Her finner du helsesykepleiere, jordmødre og leger med erfaring fra situasjoner du som aleneforelder kan møte. De kan også hjelpe deg med andre ting du lurer på.

Husk

Både for barnet og deg selv er det viktig å slippe andre mennesker til. Barnet trenger å se deg i samspill med andre for lære samspill selv.

Innholdet på denne siden er utviklet i samarbeid med Tine Gammelgaard Aaserud, fagsjef for RBUP Øst og Sør, og seksjonsleder for Nurse-Family Partnership - familie for første gang.