Tips 4

Lag en Oh shit-plan

Tips 4_lag en oh shit plan

Livet som småbarnsforeldre byr på utfordringer. Lag en plan som forbereder deg på hva du kan gjøre i krevende situasjoner, og hvem du kan spørre om hjelp.

Råd

Bli bevisst på hva som kan gjøre deg stresset, for eksempel lite mat eller lite søvn. Lag og bruk en Oh shit-plan som sier hva det er smart å gjøre i krevende situasjoner, og hvem som kan avlaste deg om du trenger det.

Du vil møte krevende situasjoner når du får barn, men god forberedelse kan gjøre det lettere å håndtere. Dersom du tenker gjennom situasjoner som kan oppstå – før de oppstår – kan du lage en plan for hva du skal gjøre. Hvert barn og hver forelder er forskjellige, men det er noen utfordringer som går igjen. Babygråt, søvnmangel, nattevåk og en ny hverdag med nytt ansvar er krevende for mange nybakte foreldre. Du kan ikke være forberedt på alt, men vi håper at våre 10 smarte tips kan gi deg litt mer kunnskap og noen trygge og gode råd når det kommer noen vanskelige situasjoner. Du kan for eksempel lese mer om hvorfor babyer gråter og hva du kan gjøre for å hjelpe i tips 5. Vær ærlig, og spør om råd og hjelp hvis du er usikker!

For noen voksne kan lite mat føre til irritasjon og hissig stemning, mens andre trenger mye søvn for å fungere best mulig. Det er viktig å ta dette på alvor ved å sette opp faste tider for mat, slik at man ikke glemmer å spise, og også sørge for nok søvn. Å bli bevisst på egne faresignaler når man blir stresset, kan gjøre det mulig å ta gode valg, før følelsene tar kontroll over deg. Slike faresignaler kan for eksempel være mangel på søvn over flere dager, høye krav til deg selv som du sliter med å innfri, mange timer uten mat, eller at du føler deg redd, trist eller ulykkelig over tid. Hvis du har det slik eller ser at partneren din sliter, er det viktig å snakke om det, be om hjelp, og ta imot hjelp og avlasting. Det er mange som har det slik, og det er mye god hjelp og veiledning å få i kommunen.

Noen ganger har man gjort alt man kan for å hjelpe barnet, men likevel gråter det helt utrøstelig. Dette er en situasjon vi mennesker tåler ulikt; noen klarer å beholde roen, mens andre blir veldig fortvilet, stresset eller sinte. Slike følelser kan gjøre det vanskelig å tenke klart. Hvis man lar sinnet eller fortvilelsen gå utover barnet eller andre, kan det gi alvorlige skader. Derfor kan det være lurt å ha en plan om hva du skal gjøre når du er i ferd med å miste kontrollen. Ingen av oss er like, og det er ulikt hva som roer oss ned og hvem vi vil be om hjelp. Derfor må hver av oss fylle ut vår egen personlige, konkrete og praktiske Oh shit-plan, for å være forberedt på hvordan akkurat vi takler stress og frustrasjon. Den finner du lenger nede.

Du finner også Oh-shit planen på side 26 og 27 i foreldreboka som deles ut på helsestasjonen.

Husk

Hvis du kjenner igjen signalene for når du blir stresset, er det lettere å ta riktige valg før følelsene tar kontroll over deg.

Innholdet på denne siden er utviklet i samarbeid med Tone Emilie Løvjomås Spinnanger, spesialsykepleier og fagrådgiver i Stine Sofies Stiftelse.